چقدر با آسیب های ورزش بوکس آشنا هستید؟ ورزش بوکس از دوران محمدعلی کلی تا فلوید می ودر و تا همین حالا، جزء لیست پرطرفدارترین ورزشها بوده. طرفدارانش هم خانم و آقا نمیشناسد. دیدن مبارزات پربرخورد، هرکسی را به هیجان میآورد.
بوکس یکی از خطرناکترین ورزشهاست. به همین دلیل احتمال آسیب دیدن افراد در آن، بیشتر از ورزشهای دیگر است. گاهی صدمات مسابقات آن به حدیست که یک عمر با ورزشکار باقی میماند. دانستنِ آسیب های ورزش بوکس و راه مقابله با آن برای هر بوکسوری مهم و ضروری است. با ما همراه باشید تا انواع آسیب های ورزش بوکس و راههای درمان وپیشگیری از آن را به شما بگوییم.
آسیب های ورزش بوکس
آگاهی کامل از خطرات و آسیب های ورزش بوکس کمک میکند تا از صدمات آن در امان بمانید. پس میرویم سراغ معرفی ۷ آسیب شایع که ممکن است برای هر بوکسوری از مبتدی تا حرفهای پیش بیاید.
پارگی و بریدگی
چنین مواردی بیشتر از تمرینات، در فایتهای حرفهای رخ میدهد. اگرچه امکان پارگیِ ابرو یا پلک در حین تمرین هم وجود دارد. اگر پارگی و خونریزی در حین مبارزه پیش بیاید، باید بازی در لحظه متوقف شود تا جلوی خونریزی گرفته شود و درمانهای لازم انجام گیرد.خونریزی بینی
خونریزی بینی یکی از شایعترین آسیب های ورزش بوکس است. بهطوری که خیلی بعید است بوکسوری پیدا شود که تا بهحال وسط مبارزه، دچار این اتفاق نشده باشد. این وضعیت میتواند صرفا به دلیل گرفتگیهای داخل بینی باشد. البته شاید هم خبر از یک شکستگی داخلی بدهد.
کبودی و کوفتگی
این اتفاق کاملا طبیعی است. هر مشتی که به سر و صورت بوکسور برخورد میکند، باعث کوفتگی و کبودی در این ناحیه میشود. کبودیها هنگامی رخ میدهند که رگهای خونیِ زیر پوست، آسیب دیده باشد؛ مانند کبودیِ زیر چشم.
بافت نرم قفسه سینه هم به دلیل ضربات و برخوردها بهراحتی دچار کبودی خواهد شد. استفاده از کمپرس یخ میتواند التهاب و درد را کاهش دهد.شکستگی
بوکسورها معمولاً با شکستگی استخوان رفیق هستند. شکستگی در نواحی بینی، فک، استخوان ابرو، مچ دست و دندهها رخ میدهد. شکستگیهای مربوط به استخوانِ کف دست (متاکارپال) در بین بوکسورها یکی از پرتکرارترین آسیب های ورزش بوکس است و به «شکستگی بوکسورها» معروف است.
یادتان باشد که شکستگی در هر استخوانی که باشد نیاز به درمان فوری دارد.دررفتگی شانه
در اثر ضربات سنگین به بدن یا حرکت نادرست دست، استخوان بازو میتواند از تیغه شانه یا کتف جدا شود. درنتیجه حالت دردناکِ دررفتگیِ شانه رخ میدهد. دررفتگیِ شانه یا هر مفصل دیگر باعث آسیب به بافتهای اطراف مفصل مثل تاندون و عضلات میشود. به محض پیشآمدنِ این اتفاق، فرد باید فورا بستری شود.
کشیدگی رباط
در طی تمرین یا مبارزه، حرکات مکرر و سرعتی میتواند منجربه کشیدگیِ شدید رباط یا عضلات شود. کشیدگیِ خفیفِ رباط، فقط درد و کبودی به همراه دارد. اما گاهی کشیدگیِ رباط شدید است و منجربه پارگی رباط و خونریزی مفصلی میشود. بوکسورها مستعد کشیدگیِ رباطهای کمر، شانه، بازو، زانو و مچ پا هستند.ضربه مغزی خفیف
یکی از جدیترین آسیب های ورزش بوکس ضربه شدید به سر است. این اتفاق میتواند منجربه ضربه مغزیِ خفیف شود. در پیِ واردشدنِ ضربه به سر، ممکن است بوکسور، هوشیاریاش را از دست بدهد؛ یا اینکه دچار استفراغ، عدم تعادل، سرگیجه، سردرد یا فراموشی شود.
همه اینها ممکن است نشانی از ضربه مغزیِ خفیف باشد. در هر صورت مهم است که با بروز چنین علائمی حتما با یک متخصص مغز و اعصاب مشورت انجام بگیرد.
۱۰ راه پیشگیری از آسیب های ورزش بوکس
حال که با انواع آسیب های ورزش بوکس آشنا شدید، وقت آن رسیده که راهکارهای پیشگیرانه و درمانی این آسیب را به طور کامل به شما معرفی کنیم. برای در امان ماندن از هرگونه آسیبی در این ورزش، نکات زیر را بادقت بخوانید و به کار ببندید!
۱. مجهز وارد رینگ شوید!
در طول تمرین یا مبارزه، حتی اگر در حال تمرین هستید یا مبارزه سبکی دارید، باز هم از تجهیزات استفاده کنید چون همیشه امکان آسیبدیدگی وجود دارد؛ مثلا اینکه دچار پارگیِ بافتهای نرم دهان شوید.
اکنون چند وسیله محافظتی در برابر آسیب های ورزش بوکس را معرفی میکنیم.
- کلاه: اگر قوانین مسابقه شما اجازه میدهد، حتما کلاه مناسبی سر کنید. مطمئن شوید که کلاه را درست روی سر خود گذاشتید، احساس راحتی میکنید و بهخوبی همه جا را میبینید.
- دستکش بوکس: در هر مبارزهای، برای محافظت از دستها و کاهش شدت ضربه حریف، حتما دستکش داشته باشید. حتی در حین تمرین هم باید از دستکش استفاده کنید. چون ضربات سنگین واردشده به کیسه بوکس، ممکن است به دستهای شما شدیدا آسیب بزند.
- گارد لثه: دهان و دندانها در حین مبارزه یا تمرین، به شدت در خطرند. چون ممکن است ضربه حریف، مستقیم روی لثه و دندانها وارد شود. در نتیجه باعث شکستگیِ دندانهایتان شود، یا دندانهای ردیف پایین و بالا محکم بههم برخورد کند. بیشتر شکستگیها نیز ناشی از برخورد دندانهای دو ردیف باهم است. بنابراین استفاده از گارد لثه با مارک مناسب، قطعا ضروری است و باعث کاهش آسیب های ورزش بوکس میشود.
- باند بوکس: لطفا چه در تمرین و چه در مبارزه انگشتان و مچ دستتان را حتما با باند ببندید. باند بوکس دو نوع کارکرد دارد. یکی اینکه از مچ و انگشتان شما در برابر آسیبهای بوکس محافظت میکند. دیگر اینکه از آسیبدیدگیِ پوست پیشگیری میکند. بهتر است که از باندی استفاده کنید که به اندازه کافی طولانی باشد.
۲. انعطافپذیری بدنتان را بالا ببرید!
بوکسورها با فشار عضلانیِ زیاد و انواع آسیب های ورزش بوکس روبهرو هستند. اما یک راه گریزی وجود دارد و آن تمرینات کششی و انعطافی است. وقتی بهطور منظم تمرینات انعطافپذیریِ بدن را انجام میدهید، عضلات و رباطهای شما کشیده و بلند میشود، در نتیجه دامنه حرکتیتان افزایش مییابد. دامنه حرکتیِ بیشتر، خطر آسیبهایی مثل کشیدگی یا پارگی عضلات را تا حد زیادی کاهش میدهد.
شما باید روی تمرینات کششی با هدف عضلات خاص مانند همسترینگ (پشت ران)، چهارسر ران و عضلات شانه تمرکز کنید. همچنین، فراموش نکنید که قبل از ورزش، تمرینات گرم کردن عمومی و تخصصی را انجام دهید.
۳. رکورد قدرت و چابکی را بزنید!
بوکسوری که شما باشید، بهخوبی میدانید که دفاع از خود در مبارزه چقدر ضروری است. شما باید از استقامت و قدرت خیلی خوبی برخوردار باشید تا بتوانید در مقابل انواع ضرباتی که به سر و صورتتان نواخته میشود، مقاومت کنید.
برای اینکه هرچه بهتر بتوانید از خودتان دفاع کنید، باید چابکی و سرعت بالایی داشته باشید. چابکیِ بدن مهارتیست که با تمرین و مداومت در تمرین بهدست میآید. اگر حس میکنید به قدر کافی بدن قوی و آمادهای ندارید، از یک برنامه بدنسازی حرفهای تمرین کنید.
۴. رژیم غذایی حرفهای انتخاب کنید!
همه ورزشکاران نیاز به رژیم غذایی ورزشی شخصی دارند تا پس از تمرین و مسابقه بهخوبی ریکاوری شوند و قوی بمانند. رژیم غذایی روزانه شما بهعنوان یک بوکسور باید حاوی مقادیر زیادی کلسیم، پروتئین و ویتامین D باشد تا استخوانها و عضلاتتان بهخوبی حمایت و تقویت شود و از آسیب های ورزش بوکس دور بمانید.
شما بهعنوان یک ورزشکار باید مواد مغذی موردنیاز بدنتان را دریافت کنید تا استخوانهایتان تقویت شود. یک رژیم غذایی اصولی، غنی از مواد مغذی و معدنی است و به کاهش خطر شکستگیِ استخوان کمک میکند. اگر هم دچار شکستگی شده باشید باعث بهبود سریعتر استخوانها میشود.
۵. زیاد آب بنوشید!
نوشیدنِ مایعات و آب فراوان برای آبرسانی به بدن بسیار مهم است. فرقی نمیکند در دوره مسابقه هستید یا مشغول تمرین؛ به هرحال بوکسورها باید با مصرف نوشیدنیهای ورزشی، الکترولیتها و آب ازدسترفته در اثر تعریق را جبران کنند.
اگر نتوانید به قدر کافی مایعات مصرف کنید بدن شما دچار کم آبی میشود. در نتیجه حین تمرین احساس خستگی بر شما غالب خواهد شد. برای پیشگیری از آسیب های ورزش بوکس به اندازه کافی آب بنوشید.
۶. اصولی وزن کم کنید!
اگر برای مسابقه باید وزن کم کنید، حتما این کار را اصولی و زیرنظر کارشناس علوم تغذیه و ورزش انجام دهید. کاهش وزن قبل از مسابقه چالش همیشگیِ رزمیکاران است. در نهایت هم کسی برنده میشود که بهتر توانسته انواع چالشها را مدیریت کند.
فقط مراقب باشید که برای کاهش وزن، سراغ روشها و رژیمهای اشتباه و غیراصولی نروید. اگر عضله بسوزانید، فاجعهای بزرگ به حساب میآید و تمام زحماتتان هدر میرود. عیب بزرگ دیگر کاهش وزن غیر اصولی قبل از مسابقه، این است که در حین مبارزه بدنتان به اصطلاح خالی میکند و احتمال بیشتری دارد که آسیب های ورزش بوکس گریبانتان را بگیرد.
۷. درد را تحمل نکنید!
خیلی وقتها بوکسورهای حرفهای یا نیمهحرفهای، نسبت به درد بیتوجهند و و سراغ پزشک نمیروند. تا جاییکه اوضاع به حدی بد میشود که دیگر پزشک هم کاری نمیتواند انجام دهد. دردی که اگر در ابتدا پیگیری میشد، حتما قابل درمان بود. پس هرگونه سرگیجه، حالت تهوع یا خونریزی در ورزش بوکس باید جدی گرفته شود.
تا بهحال برای شما پیش آمده که در حین تمرین دچار ضعف و بیحالی شدید شوید؟
۸. به بدن خود استراحت دهید!
برای در امان ماندن از آسیب های ورزش بوکس، خوب است که سخت تمرین کنید و خودتان را به چالش بکشید؛ اما اگر دردی سراغتان آمد، تمرین را متوقف کنید و نقطه درد را با تمرین بیشتر تحریک نکنید.
همچنین مهم است که پس از هر جلسه تمرین، یک ریکاوری خوب را تجربه کنید. با این کار عضلاتتان فرصت رشد پیدا میکنند و بهبود مییابند. علاوهبر این، با وجود آسیب هم نباید تمرین کرد. بهترین کار این است که به بدنتان فرصت بدهید تا بهبود پیدا کند.
۹. داخل بینی را چرب کنید!
وقتی پوست داخل بینی خشک است، احتمال خونریزی، بیشتر میشود. استنشاق بخار آب، قطره بینی آب شور و اسپریهای مرطوبکننده بینی مانند اسپری بینیِ آلوئهورا روش مؤثری برای رطوبترسانی است. با مرطوبکردنِ پوست داخل بینی قبل از مبارزه، میتوانید احتمال خونریزیِ بینی را هم کم کنید.
۱۰. تکنیکهای مشتزنی را یاد بگیرید!
دستهای شما با ارزشترین ابزار ورزش بوکس است اما مستعدترین ابزار در معرض آسیب هم به شمار میرود. برای به حداقل رساندن آسیب مچ دست و انگشتانتان، باید تکنیکهای مشتزنی را بهخوبی یاد بگیرید.
داشتن یک گارد صحیح، رقص پای اصولی و همینطور مشتزنیِ تکنیکی، به شما کمک میکند که نهتنها پیروز رینگ شوید؛ بلکه از خودتان در برابر آسیب های ورزش بوکس به خوبی محافظت کنید.
سخن پایانی
ورزش بوکس یک ورزش پرهیجان، محبوب و البته پر خطر است. برای پیشگیری از هر گونه آسیب دیدگی در این ورزش، باید انواع آسیب های ورزش بوکس و راههای پیشگیری از آن که به طور کامل در این مطلب به آن پرداختیم را بدانید.
منبع : mightyfighter
سلام من ۱۳ سالمه وتازگی دارم میرم بوکس بعد در حین تمرینات نفسم کم میاره بعد
وقتی که حالا بعضی وقت ها کشتی هم میگیرم چون MMAهست بعد با رقیبم کشتی رو میگیرم بعد اون به فرصی منو میخوابونه بعد اون میخوابه رو م دیگه بعد حالم بهم میخوره چیکار کنم
سلام دوست عزیز این مطلب از فیتامین رو ببینید!
سلام من از ۵ سالگی بوکس میرفتم بعد مشکل تشنج هم داشتم بعدش به خاطر تشنجم دکتر گفت نمیتونه بره بوکس چون ضربه باعث میشه تشنجش برگرده بعد الان باز میخوام برم ۱۴ سالمه به نظرتون اگه با تجهیزات برم مبارزه مشکلی برام پیش میاد؟
سلام دوست عزیز در این خصوص با پزشکتون مشورت کنید و از نظر او پیروی کنید.
سلام من ارتروز مچ دست دارم و بوکس کار میکنم میتونه خطرناک باشه؟
بله دوست عزیز با این حال میتونید با پزشکتون در این خصوص مشورت کنید.
سلام من فکم شکست اما نیاز به عمل جراحی نشد و از طرفی هم نرمی مفصل دارم به نظرتون میتونم بوکس کار کنم اصلا میتونم ورزش رزمی کار کنم
سلام دوست عزیز بهرحال بوکس، ورزش پر خطری محسوب میشه و بهتره احتیاط کنید.
سلام من تو بوکس آسیب دیدم و مجبور شدم سه ماه پیش دیسک گردنم را جراحی کنم علایم من گردن درد و درد بین دو کتف و درد شانه و درد تیر کشنده به دستان و سردرد بود و پایین آوردن گردن برایم عذاب آور بود و دچار گزگز و سوزش و درد و گرفتگی عضلات گردن و ذوزنقه پشتی میشدم و الان نمیدونم میتونم دوباره به بوکس برگردم یا نه
سلام دوست عزیز توصیه میکنم حتما طبق نظر پزشکتون عمل کنید.