۳۹ نظر
پاورلیفتینگ

پاورلیفتینگ یا رقابت غول‌های ورزشی

تعداد بازدید

4974

زمان مطالعه

6 دقیقه

آخرین به روز رسانی

۳۰ مهر ۱۴۰۳
فهرست مطالب

    پاورلیفتینگ یا همان وزنه برداری قدرتی، یکی از قدرتی‌ترین ورزش‌های جهان است. این ورزش به نوعی یک رقابت نفس‌گیر نیز محسوب می‌شود که ورزشکاران حرفه‌ای همه توان خود را برای پیروزی در میدان به کار می‌گیرند. اگر می‌خواهید درباره پاورلیفتینگ بیشتر بدانید، این مطلب را تا انتها بخوانید.

    پاورلیفتینگ چیست؟

    یکی از ورزش‌های قدرتی و هیجان انگیزِ دنیا، پاورلیفتینگ است. ورزشکارانِ این ورزش در چند حرکت مختلف با یکدیگر رقابت می‌کنند تا ببینند چه کسی می‌تواند سنگین‌ترین وزنه را بلند کند. در حقیقت پاورلیفتینگ شباهت زیادی به وزنه برداری دارد. در پاور لیفتینگ مثل وزنه برداری، ورزشکار وزنه می‌زند و هر کس که سنیگن‌ترین وزنه را زده باشد، قهرمان است. از نقطه نظر علم ورزش، هدف پاورلیفتینگ تولید حداکثر نیروی عضلانی برای انجام حرکات است.

    در مسابقات پاور لیفتینگ، سه داور به ازای هر بار لیفت، یک نمره قبولی به ورزشکار می‌دهند. با فرض اینکه لیفت را طبق استانداردهای تکنیکی مناسب اجرا کنید، تنها معیار عملکرد شما در هر لیفت، وزنی است که لیفت می‌کنید. سپس امتیاز شما بر حسب وزن مطلق برداشته شده و وزن برداشته شده نسبت به وزن شما محاسبه می‌شود.

    پاورلیفتینگ

    حرکات اصلی ورزش پاورلیفتینگ

    اگرچه در تمرینات آماده‌سازی و تمرینات باشگاهی، تمرینات فول بادی مختلفی انجام می‌شود؛ اما در مسابقات پاورلیفتینگ، سه حرکت اصلی توسط داورها ارزیابی می‌شود و تمرکز پاورلیفترها روی رکورد زدن در این سه حرکت است:

    • اسکات
    • ددلیفت
    • پرس نیمکت

    معمولاً جهت تقویت در این رشتهٔ ورزشی و افزایش قدرت، از وزنه‌های آزاد مثل هالتر و دمبل استفاده می‌شود و حرکات پرسی مانند پرس سرشانه، پرس سینه و… بعلاوه تمرینات چند مفصلی اهمیت ویژه‌ای دارند.

    تاریخچه پاور لیفتینگ

    رشته پاورلیفتینگ از سال ۱۹۷۳ دارای فدراسیون بین المللی مستقل شد، اما این رشته خیلی خیلی قبل از آن وجود داشت و بسیار هم محبوب بود.

    تاریخچه این ورزش به دوران یونان باستان و ایران باستان بازمی‌گردد. ایده پاورلیفتینگ از یونان باستان سرچشمه گرفت، زیرا مردان برای اثبات قدرت و مردانگی خود سنگ‌های سنگین بلند می‌کردند. هر مردی که سنگ سنگین‌تری بلند می‌کرد، قوی‌تر به حساب می‌آمد. چنین مسابقه‌ها و نمایش‌هایی از قدیم بسیار پرطرفدار بوده است. اما در سال ۱۸۹۶ بود که وزنه‌برداری و لیفت به بازی‌های المپیک رسما اضافه شد.

    پاور لیفتینگ در انگلستان و ایالات متحده در دهه ۱۹۵۰ شکل مدرن امروزی‌اش را به خود گرفت. بعضی کشورهایی که نگاه ویژه‌ای به پاورلیفتینگ دارند و بسیار حرفه‌ای مسابقات آن را برگزار می کنند عبارتند از سوئد، ایالات متحده، انگلستان، کانادا و بعضی کشورهای اروپای شرقی. مسئولیت برگزاری مسابقات این ورزش برعهده فدراسیون بین المللی پاورلیفتینگ است که اسم مخفف آن IPF است.

    انواع پاورلیفتینگ

    ورزش پاورلیفتینگ به دو نوع کلاسیک و مجهز تقسیم بندی می‌شود. در پاورلیفتینگ کلاسیک تجهیزاتی وجود ندارد؛ اما در مجهز یا equipped از تجهیزات مخصوصی مثل کمربند استفاده می‌شود.

    پاورلیفتینگ مجهز

    مقایسه پاور لیفتینگ و بدنسازی

    پاورلیفتینگ و بدنسازی هر دو ورزش‌هایی مشابه و در عین حال متفاوتی هستند. هر دو بر تمرینات مقاومتی با استفاده از هالتر، دمبل و سایر تجهیزات مقاومتی تکیه دارند. با این حال، هدف از تمرین با وزنه برای هر ورزش متفاوت است، که در نهایت منجر به تفاوت اساسی برنامه‌های تمرینی‌شان می‌شود؛ بااینکه شاید تمرینات آن‌ها شبیه هم به نظر برسد. در عین حال که این دو ورزش شباهت‌های زیادی بهم دارند، اهداف، نوع رقابت و عملکرد ورزش‌ها کاملاً متفاوت است.

    وسیله ورزشی

    پاور لیفتینگ بر روی حداکثر قدرت در سه حرکت با هالتر سنگین تمرکز دارد، در حالی که بدنسازی برای به حداکثر رساندن توده عضلانی و کاهش چربی بدن فوق‌العاده است.

    هر دوی ورزش‌ها فواید بسیاری برای سلامتی دارند، اما نکات منفی نیز وجود دارد که باید آن‌ها را نیز در نظر گرفت، نکات منفی هردو ورزش به خصوص در سطح حرفه‌ای و رقابتی بروز پیدا می‌کند. با این حال، اگر تمرینات پاورلیفتینگ یا بدنسازی را در یک روال تناسب اندام متعادل بگنجانید، می‌توانید از مزایای آن بهره ببرید و قدرت و تناسب اندام کلی خود را به میزان قابل توجهی بهبود بخشید.

    فواید پاورلیفتینگ

    پاورلیفتینگ هنر زیبای مبارزه قدرت محض انسان با نیروی جاذبه زمین است. در این ورزش، قدرت و نیروی انسان به چشم دیده می‌شود؛ اما فایده پاور لیفتینگ فقط در قدرت خلاصه نمی‌شود. این ورزش برای تناسب اندام عمومی، سلامتی، و حتی روحیه شما فواید زیادی دارد. اکنون به چند مورد از مزایای آن اشاره می‌کنیم.

    ۱. بهبود تراکم استخوان

    استفاده از وزنه‌های سنگین با تکرارهای کم برای بالا بردن حداکثر قدرت عضلانی، برای افزایش تراکم استخوان و بافت همبند بسیار موثر است. مطالعات نشان داده است که لیفت حداکثر بیشینه در طول تمرین، در مقایسه با تمرین با شدت کمتر، بیشترین محرک را برای رشد استخوان فراهم می‌کند.

    ۲. بهبود قدرت عملکردی

    با توجه به اینکه حرکات مورد استفاده در پاور لیفتینگ حداکثر قدرت را در بزرگترین عضلات بدن شما ایجاد می‌کند، این ورزش می‌تواند قدرت عملکردی کلی شما را برای انجام فعالیت‌های روزانه بهبود بخشد.

    به طور خاص، اسکوات سنگین و ددلیفت، قدرت و ثبات لازم برای جلوگیری از بهم ریختن وضعیت ایستایی بدن (مثل گود شدن کمر یا گرد شدن پشت) در هنگام خم شدن یا ایستادن، به خصوص با افزایش سن را ایجاد می‌کند. به عبارت ساده‌تر با ورزش پاورلیفتینگ آنقدر گروه‌های عضلانی بزرگ بدن تقویت و نیرومند می‌شوند که وضعیت ایستایی بدن شما را به خوبی حفظ می‌کنند.

    فواید پاورلیفتینگ

    ۳. تاثیرات مثبت روی روحیه

    بهبود سلامتی کلی بدن یا ظاهر بدنی ممکن است محرک اصلی شما برای تمرین پاورلیفتینگ نباشد، اما این ورزش چنین فوایدی را با خود به همراه دارد. همچنین از آنجا که پاور لیفتینگ یک ورزش با اهداف بلند مدت است؛ احتیاج به صبر فراوان دارد و قدرت روحی شما را بالا می‌برد.

    احساس مثبت قوی‌تر شدن هفته به هفته یا حتی ماه به ماه، بسیار مفید است و به از بین بردن یکنواختی صرف رفتن به باشگاه کمک می‌کند.

    انگیزه همه افراد پیشرفت عددی در وزنه‌ای که بلند می کنند، نیست. با این حال، اگر فردی هستید که از پیشرفت قابل توجه در یک فعالیت لذت می‌برید، پاورلیفتینگ یک گزینه تمرینی عالی برای شما است.

    برنامه تمرینی پاورلیفتینگ

    در اینجا ۳ برنامه مخصوص پاورلیفترها قرار داده‌ایم تا بتوانند پس از انجام این برنامه‎‌ها سه رکورد پرس، اسکوات و لیفت را از آن خود کنند.

    ابتدا باید این توضیح را بدهیم که یک تکرار بیشینه (یا 1RM) حداکثر نیروی است که یک فرد می‌تواند در یک فعالیت بدنی حداکثر انقباض را داشته باشد یعنی سنگین‌ترین وزنه­‌ای است که شخص، فقط برای یک بار می­‌تواند آن را بلند کند.
    از مهمترین نکات در طراحی یک برنامه تمرین مقاومتی با وزنه، تعیین ۱RM برای هر عضله به صورت جداگانه هست، تا ورزشکار آگاهی داشته باشد که در هر تمرین باید با وزنه چند کیلویی کار کند.
    میزان ۱RM معمولا به درصد بیان می‌شود، به طور مثال اگر ۱RM عضله جلو بازوی شخص ۲۰ کیلوگرم باشد و در یک ست از برنامه باید حرکت جلو بازو هالتر رو با ۶۰% 1rm اجرا کند، یعنی وزن هالتر در آن ست باید شصت درصد ۲۰ کیلوگرم باشد که می‌شود ۱۲ کیلوگرم.

    برنامه افزایش قدرت و رکورد پرس

    حرکتتعداد ستتکرار در هر ست1rm
    پرس سینه هالتر۷۱۰.۸.۶.۴.۳.۲.۱%۱۰۰.%۹۵.%۹۵.%۹۰.%۸۵.%۸۰
    پرس سینه دمبل۴۶.۶.۶.۶%۸۰
    پرس بالاسینه دمبل۴۱۰.۸.۸.۶%۸۵.%۸۰.%۷۵.%۷۰
    پارالل۴۱۰.۱۰.۱۰.۱۰%۷۵
    پشت بازو پرسی۴۱۲.۱۰.۸.۸
    پشت بازو دمبل ایستاده۴۱۰.۱۰.۱۰.۱۰
    پشت بازو دیپ نیکمت۴۸.۸.۸.۸

    برنامه افزایش قدرت و رکورد اسکوات

    حرکتتعداد ستتکرار در هر ست1rm
    اسکوات هالتر از پشت۷۱۰.۸.۶.۴.۳.۲.۱%۱۰۰.%۹۵.%۹۵.%۹۰.%۸۵.%۸۰
    هک اسکوات(هاگ پا دستگاه)۴۶.۶.۶.۶%۸۰
    پرس پا دستگاه۴۱۰.۸.۶.۶%۸۵.%۸۵.%۷۵.%۷۰
    لیفت سومو هالتر۴۱۰.۱۰.۱۰.۱۰%۸۰
    ددلیفت هالتر۴۸.۸.۸.۸
    پشت پا خوابیده دستگاه۴۱۰.۱۰.۱۰.۱۰
    ساق ایستاده دستگاه۴۱۵.۱۵.۱۵ ۱۵

    برنامه افزایش قدرت و رکورد لیفت

    حرکتتعداد ستتکرار در هر ست1rm
    ددلیفت هالتر۷۱۰.۸.۶.۴.۳.۲.۱%۱۰۰.%۹۵.%۹۵.%۹۰.%۸۵.%۸۰
    لیفت سومو هالتر۴۶.۶.۶.۶%۸۵
    زیربغل هالتر خم۴۱۰.۸.۸.۶%۸۵.%۸۰.%۷۵.%۷۰
    زیربغل قایقی دوبل۴۱۰.۱۰.۱۰.۱۰%۷۵
    جلوبازو هالتر۴۸.۸.۸.۸.۸
    جلوبازو دمبل جفت۴۱۰.۱۰.۱۰.۱۰
    ساعد دستگاه۴۱۲.۱۲.۱۲.۱۲

    سخن پایانی

    پاورلیفتینگ یه ورزش قدرتی و هیجان انگیز است که وزنه بردران حرفه‌ای در یک رقابت سنگین، با یکدیگر مسابقه می‌دهند و هر یک که از پسِ وزنه‌های سنگین‌تر برآید، برنده رقابت است. پاور لیفتینگ باعث بهبود قدرت بدنی، تراکم استخوان و روحیه شما خواهد شد.

    اگر درباره این ورزش و جزییات آن سوالی دارید، در بخش نظرات بنویسید، تا هرچه سریع‌تر کارشناسان ورزشی فیتامین پاسخ سوال‌تان را بدهند.

    منابع : healthlinepowerliftingtechnique

    لطفا به این مطلب امتیاز دهید
    4.3/5 - (19 امتیاز)
    این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
    برچسب ها:
    نوید گلابوند ۲۱ مهر ۱۴۰۳

    ایا این رشته و مسابقات المپیک دارای محدود سنی هست یا خیر ؟

    کارشناس فیتامین ۲۱ مهر ۱۴۰۳

    در مسابقات المپیک محدودیت سنی مشخصی برای همه رشته‌ها وجود ندارد و این موضوع بسته به قوانین هر رشته ورزشی متفاوت است.

    امیرحسین ۱۲ مرداد ۱۴۰۳

    تعداد ست و تکرار از سنگین به سبک هست واسه این رشته یا از سبک به سنگین یعنی ست اول پرس سینه باید یک تکرار با 100% 1آر ام باشد یا 10 تکرار 80 %؟؟؟

    ابوالفضل ۱۲ مرداد ۱۴۰۳

    سلام خسته نباشید
    آیا پاور لیفتینگ نیاز به مکمل هم داره یا باید طبیعی کار کرد؟

    حبیب اله بسامی ۲۳ خرداد ۱۴۰۳

    سلام شب شما بخیر،من 41سالم هست این برنامه میتوانم بزنم،آیا رشد میکنم

    کارشناس فیتامین ۲۶ خرداد ۱۴۰۳

    سلام دوست عزیز بهترین راهکار، استفاده از یک برنامه غذایی- ورزشی اختصاصی و هدفمند است.برنامه ای که با توجه به شرایط جسمانی و اهداف شما طراحی شده باشه. می‌تونید برنامه مناسبتان رو همین حالا از مربیان فیتامین بگیرید

    حسین ۰۸ خرداد ۱۴۰۳

    من بوکس کار می کنم
    این برنامه برام مناسبه قدرت رو افزایش بدم؟

    کارشناس فیتامین ۱۲ خرداد ۱۴۰۳

    خیر دوست عزیز باید برنامه هدفمند و مناسب خودتون رو تهیه کنید.

    ×
    app-presentation