۲۷ نظر
پوست مرغی

علت پوست مرغی شدن بدن چیست؟ و نحوه درمان آن

تعداد بازدید

19323

زمان مطالعه

6 دقیقه

آخرین به روز رسانی

۰۵ مهر ۱۴۰۲
فهرست مطالب

    اصطلاح پوست مرغی (کراتوز پیلاریس) برای شما هم آشناست؟ شما هم پوست‌تان دون دون شده و دنبال راه حلی برای درمان آن هستید؟ ما، در این مطلب سراغ بررسی پوست مرغی می‌رویم و می‌خواهیم ببینیم که این عارضه دقیقا چیست و اصلاً چرا پوست‌مان دچار این حالت می‌شود؟ در پایان هم راه‌ِحل‌هایی برای برطرف‌کردنِ این مشکل معرفی خواهیم کرد.

    عارضه پوست مرغی چیست؟

    کراتوزیس پیلاریس (Keratosis Pilaris) یک مشکل پوستی بی‌ضرر است که خود را با دانه‌های قرمز کوچک نشان می‌دهد. این مشکل در چشم به‌هم‌زدنی پوستِ نرم شما را تبدیل به کاغذ سنباده می‌کند.

    دون دون شدن پوست، معمولاً روی دست‌ها، ران‌ها، گونه‌ها و باسن ظاهر شده و تا برطرف‌شدنِ آن، شخص هیچ خارش و سوزشی حس نمی‌کند. معمولاً هم بعد از چند ساعتی از بین می‌رود. خیلی از افراد مبتلا هم بعد از ۳۰ سالگی دیگر هیچ‌گاه دچار این عارضه نخواهند شد.

    دون دون شدن پوست

    علائم و نشانه‌های کراتوزیس پیلاریس

    کراتوزیس پیلاریس می‌تواند در هر سنی اتفاق بیفتد. ولی بیشتر در نوجوانان و جوانان شایع است. این مشکل پوستی، خود را با علائم زیر نشان می‌دهد:

    • خشک و سخت‌شدنِ پوستِ ناحیه پس از ظاهر شدنِ دانه‌ها؛
    • در فصول خشکِ سال، این مشکل پوستی شدت خواهد گرفت؛
    • دانه‌های کوچک بدون درد، روی دست‌ها، گونه‌ها، ران‌ها و باسن؛
    • پوست، شبیه وقتی است که موهای بدن سیخ‌شده و دانه‌ها در سرتاسر بدن ظاهر می‌شوند. با این تفاوت که این‌بار دانه‌ها کمی قرمز رنگ هستند.

    علت پوست مرغی شدن بدن چیست؟

    علت این عارضه، ترشح یک‌باره کراتین – پروتئین حفاظت‌کننده از پوست در برابر عفونت است که باعث مسدود کردنِ فولیکول مو می‌شود. حالا تصور کنید که میلیون‌ها مسیر مسدود شده فولیکول توسط کراتین باعث به‌وجود آمدنِ ‌دانه‌های روی پوست خواهد شد.

    هنوز هیچ پزشک یا متخصص پوستی نمی‌داند که چرا باید در آن لحظه کراتین در بدن ترشح شود. اما بسیاری از متخصصان این موضوع را به بیماری‌های ژنتیکی و مشکلات پوستی نسبت می‌دهند.

    بدون‌شک پوستِ خشک، باعث بدترشدنِ اوضاع خواهد شد. البته تغییرات هورمونی در دوران بارداری و دوران بلوغ می‌تواند باعث بروز زودرس این عارضه شود.

    علت پوست مرغی شدن پوست صورت

    از آنجاکه کمبود رطوبت پوست (خشکی) باعث بدتر شدن کراتوز پیلاریس می‌شود، در زمستان پوست مرغی صورت شما بدتر خواهد شد. اما غیر از خشکی پوست، عوامل محیطی هم در این موضوع اثرگذار هستند؛ از جمله پیری پوست، آفتاب و دود سیگار و آلودگی این وضعیت را بدتر خواهد کرد.

    همچنین باید بدانید که کراتوز پیلاریس ژنتیکی است. بنابراین اگر روی پوستتان ظاهر می‌شود به احتمال زیاد یکی از اعضای خانواده نیز آن را دارد. اگرچه این یک عفونت نیست و مسری نیست. حال دلیل دون دون شدن اعضای مختلف بدن را می‌گوییم.

    علت پوست مرغی شدن زیر چشم

    تجمع دانه‌های ریز سفید یا همان کیست‌های ریز، اطراف یا زیر چشم شما را آزار می‌دهد؟ این دانه‌های ریز اسمش میلیاست. میلیا آکنه و جوش نیست، بلکه کیست‌های کوچکی از تجمع پروتئین کراتین در زیر پوست است؛ همان‌طور که می دانید خطرناک هم نیست؛ فقط برای برخی ناخوشایند است. عواملی که می‌توانند باعث ایجاد میلیا شود شامل موارد زیر می‌شود:

    • آسیب به پوست، مانند زخم‌های کوچک یا سوختگی‌های خفیف
    • انسداد کانال‌های پوستی به دلیل غلظت بالای سبوم
    • استفاده از محصولات پوستی غیرمناسب یا سنگین
    • بیماری‌های پوستی مانند درماتیت
    • تجمع کراتین زیر پوست

    اگر مدام دچار میلیای زیر چشم می‌شوید و در طی زمان این حالت، بیشتر و بیشتر می‌شود؛ برای تشخیص و درمان آن، به پزشک متخصص مراجعه کنید.

    پوست مرغی چیست

    علت پوست مرغی شدن باسن

    پوست مرغی شدن پوست باسن نیز یک مشکل بی خطر اما ناخوشایند است که بسیاری از افراد با آن مواجه هستند. این وضعیت معمولاً به شکل دانه‌های غیرمنظم و لکه‌های رنگی روی پوست باسن ظاهر می‌شود. عوامل زیر می‌توانند به پوست مرغی شدن باسن منجر شوند:

    • چاقی: افزایش وزن و چاقی می‌تواند باعث پوست مرغی شدن پوست باسن شود. چربی‌های اضافی که در مناطق مختلف بدن تجمع می‌یابند، می‌توانند بر روی پوست باسن ظاهر شوند و آن را غیرمنظم کنند.
    • کاهش انعطاف‌پذیری پوست: کاهش انعطاف‌پذیری پوست در منطقه باسن می‌تواند به پوست مرغی شدن منجر شود. کاهش سطح کلاژن و الاستین در پوست (که غالبا با افزایش سن همراه است) باعث از بین رفتن انعطاف‌پذیری طبیعی پوست می‌شود و ظاهری غیرمنظم به آن می‌دهد.
    • عوامل هورمونی: تغییرات هورمونی بدن می‌تواند در پوست مرغی شدن باسن موثر باشد. بارداری، تغییرات در سطح هورمون‌های جنسی و هورمون‌ تیروئید، ممکن است باعث تغییرات در ساختار پوست و دون دون شدن پوست باسن شوند.

    راهکارهای از بین بردن یا درمان پوست مرغی 

    متأسفانه هیچ درمان کامل و یک شبه‌ای برای این مشکل پوستی وجود ندارد. اما می‌توانید این عارضه را کاهش دهید یا از بروز آن جلوگیری کنید. در ادامه راهکارهای مختلفی برای مبارزه با این مشکل را معرفی می‌کنیم.

     درمان پوست مرغی با کرم‌ها و داروهای موضعی 

    • استفاده از لوسیون‌ و مرطوب‌کننده‌های مخصوص هنگام حمام‌کردن می‌تواند مفید و موثر باشد؛ اما اگر مشکل‌تان با نرم‌کننده‌های موجود در بازار حل نشد، بهتر است از نرم‌کننده‌های قوی‌تری استفاده کنید.
    • استفاده از لایه‌بردارها یا اسکراب؛ با این کار، لایه مرده روی پوست از بین رفته و احتمالِ گیر افتادنِ کراتین در زیر پوست، به حداقل خواهد رسید. البته استفاده از لایه‌بردار و اسکراب برای کودکان و نوجوانانی که پوست حساسی دارند، توصیه نمی‌شود؛ چون احتمال قرمزی و آسیب‌دیدگیِ پوستتان بیشتر می‌شود.
    • استفاده از رتینوئید موضعی (از خانواده ویتامین A)؛ که مانع از بسته‌شدنِ منافذ فولیکول مو می‌شود. (اگر باردار هستید، از مصرف این گزینه خودداری کنید.)

    یادتان باشد که با یک‌بار استفاده از کرم‌ها و لوسیون‌ها، شاهد معجزه نخواهید بود، بلکه باید به صورت منظم یعنی چند هفته از این مرطوب‌کننده‌ها استفاده کنید تا بعد از مدتی شاهد بهبود پوست‌تان باشید.

    درمان پوست مرغی

    درمان پوست مرغی با لیزر

    استفاده از لیزر؛ این کار تا به امروز بهترین راهکار شناخته شده و با انجام آن از قرمزی‌ها و التهاباتِ پوستی خلاص خواهید شد. البته بهتر است این گزینه گران‌قیمت را بعد از کرم و لوسیون امتحان کنید.

    کاهش کراتوزیس پیلاریس با برخی مواد غذایی 

    آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد معدنی در کاهش و درمان عارضه‌های پوستی تأثیر فراوانی دارد. به همین دلیل چند توصیه برای شما داریم:

    • از میوه و سبزی‌جات تازه به مقدار فراوان استفاده کنید؛
    • مصرف لبنیات، سویا و گلوتن این مشکل را بیشتر می‌کند؛
    • از غذاها و مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا۳ استفاده کنید؛
    • انبه، کدو تنبل، گوجه‌فرنگی، و سبزیجات برگ سبز را در برنامه غذایی‌تان بگنجانید.

    نکات مهم بعد از مبتلا شدن به عارضه کراتوزیس پیلاریس

    یادتان باشد که به هیچ‌وجه نمی‌توانید جلوی بروز کراتوزیس پیلاریس را بگیرید. اما می‌توانید با رطوبت‌رسانیِ بیشتر به پوست، اثرات آن را کاهش دهید. برای مراقبت از پوست خود از این مطلب کمک بگیرید (چطور پوست شفاف‌تری داشته باشیم؟). همچنین به‌طور کلی بهتر است مراقبت‌های زیر را برای این مشکل پوستی انجام دهید:

    • زمان دوش گرفتن‌تان را کمتر کنید؛
    • از صابون‌ها و کرم‌های نرم‌کننده و رطوبت‌رسان استفاده کنید؛
    • پوستتان را به هیچ‌وجه نخارانید، یا جسمی را روی دانه‌ها نکشید؛
    • استفاده از دستگاه‌های بخور سرد و حفظ رطوبت محیط نیز به کاهش دانه‌های پوستی کمک می‌کند؛
    • لباس تنگ و چسبان نپوشید، چون باعث سایش پوستی شده و علائم این عارضه را افزایش می‌دهد؛
    • در حین حمام‌کردن و اصلاح پوست‌تان، از آب گرم یا ولرم استفاده کنید. آب داغ باعث خشکیِ بیشتر پوست می‌شود.

    آیا کراتوز پیلاریس به طور طبیعی از بین می رود؟

    خیر، این وضعیت به طور طبیعی در کوتاه مدت از بین نمی‌رود. همچنین هیچ درمان شناخته شده‌ای برای کراتوز پیلاریس وجود ندارد. شما می‌توانید برخی از درمان‌ها را برای کمتر شدن شکل ظاهری آن امتحان کنید، اما کراتوز پیلاریس معمولاً به درمان مقاوم است. ممکن است ماه ها طول بکشد تا درمان روی پوست مرغی جواب بدهد.

    معمولاً هیچ‌کسی پس از اصلاحِ پوست و مشاهده عارضه پوست مرغی به پزشک مراجعه نمی‌کند، اما وجود همین دانه‌های قرمز بسیار کوچک، روی پوست کودک می‌تواند مادرانِ زیادی را نگران کند. اگر مطمئن نیستید که این دانه‌ها چیست، بهتر است که به پزشک مراجعه کنید.

    عارضه پوست مرغی شدن بدن در چه افرادی بیشتر شایع است؟ 

    بیماری کراتوزیس پیلاریس در افراد زیر شایع است:

    • زنان
    • کودکان
    • افراد چاق
    • مبتلایان به اگزما
    • افرادی که دارای پوست خشک و بور هستند

    سخن پایانی

    کراتوز پیلاریس که به پوست مرغی هم شناخته می‌شود؛ یک وضعیت شایع پوستی است و زمانی اتفاق میفتد که پروتئینی به نام کراتین فولیکول‌های مو را مسدود می‌کند و باعث ایجاد برجستگی‌های سفید یا قرمز روی پوست می‌شود. در این مطلب علایم و علت پوست مرغی را گفتیم و راهکارهایی برای مبارزه با آن معرفی کردیم.

    منابع: healthlinekidshealth

    لطفا به این مطلب امتیاز دهید
    3.1/5 - (24 امتیاز)
    این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
    ((: ۱۰ تیر ۱۴۰۲

    باید چیکنیم این پوست مرغی ها بره بعد چقد طول میکشع تا بره؟؟ 🙂

    فاطیما عبدالهی ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲

    من ۱۴سالمه رو گردنم و دستام اینطور شده

    پرهام ۱۹ فروردین ۱۴۰۲

    من از ۱۰ سالگی تقریبا اینجوریه پوستم علان ۱۵ سالم هست روی سینه و بازو دون دون قرمز رنگه به پزشک هم مراجعه کردم گفت چیز خاصی نیست منافظ زیر مو هست و یه دوره ای داره و خوب میشه یه کرم هم داد

    زهرا ۰۱ بهمن ۱۴۰۱

    من الان ۱۵ سالمه ولی اندازه ی یه سکه روی گونم پوست مرغیه و سه ساله هستش چیکار کنم

    کارشناس فیتامین ۰۳ بهمن ۱۴۰۱

    سلام دوست عزیز اگر راهکارهای این مطلب موثر نبود، به متخصص پوست مراجعه کنید.

    حامد ۰۶ دی ۱۴۰۱

    سلام. من ۳۸ سالمه ولی چند روز صورتم شبیه به پوست مرغ شده آیا برای سن من هم پوست مرغی اتفاق می افته؟

    سلام دوست عزیز بله در هر سنی می‌تواند اتفاق بیفتد.

    ×
    app-presentation