آیا باید رژیم غذایی مناسب فصل بهار با رژیم فصول دیگر، متفاوت باشد؟ با عوض شدن فصل، فقط کمد لباسهایمان نیست که تغییر میکنند؛ بلکه غذاها و محصولات خوراکی که در دسترس داریم هم تغییراتی خواهند داشت. در این مطلب از فیتامین درباره فصلی غذا خوردن و به ویژه رژیم غذایی مناسب فصل بهار خواهیم گفت.
چرا خوردن غذاهای مناسب هر فصل مهم است؟
فصلی غذا خوردن یعنی در هر فصل متناسب با محصولات، میوهها و سبزیجات آن فصل، غذاهای خود را انتخاب کنیم. فصلی غذا خوردن در حقیقت بخشی از یک سبک زندگی است که ما را تشویق میکند در هر فصل دستورالعملِ زندگی را متناسب با آن فصل (با توجه به آن منطقه جغرافیایی) دنبال کنیم. اما چرا این روش غذا خوردن سالم و مفید است؟
فواید فصلی غذا خوردن چیست؟
وقتی ما فصلی غذا خوردن را انتخاب میکنیم، درواقع به زمان بندی طبیعت برای ارائه محصولات غذایی مختلف، اعتماد کردهایم. فصلی غذا خوردن یا رعایت رژیم غذایی مناسب فصل بهار و فصول دیگر فواید زیر را دارد.
سلامت غذایی بیشتر
هر محصولی فصل خودش را دارد و وقتی یک میوه یا سبزی خارج از فصل خودش در دسترس است، یعنی از عوامل شیمیایی و گلخانهای برای تهیه آن استفاده شدهاست. استفاده از چنین محصولاتی که با مواد شیمایی، کودهای شیمیایی، فرایندهای حرارتی و گازهای مصنوعی رشد کردهاند سالم (و حتی خوشمزه) نیست!
طعم بهتر و ارزش غذایی بالاتر
هر محصول که در فصل خودش و با شرایط طبیعی رشد کرده، طعم بهتری دارد و مغذیتر است. میوهها و سبزیجاتی که به طور طبیعی رسیدهاند و چیده شدهاند در تازهترین، خوش طعمترین و باارزشترین وضعیت خود قرار دارند. مثلا اگر شما در زمستان توت بخواهید، ممکن است پیدا کنید، اما یا توت یخ زده از فصل قبلی است، یا توت گلخانهای که بیمزه است!
حمایت از کشاورزی و محیط زیست منطقهی خود
وقتی محصولات فصل خود را مصرف میکنید، درواقع از کشاورزی محلی خود حمایت کردهاید و در این صورت، هدررفت انرژی هم رخ نمیدهد. برای تهیه یک میوه خارج از فصل خودش نیاز به برپایی گلخانههای بزرگ و استفاده از دوزهای سنگین آفت کش است. این ترکیبات خاک و آب را آلوده میکنند و برای سلامتی ما و دیگر جانداران مضر است.
اقتصادی و به صرفه
وقتی محصولی به وفور وجود داشته باشد، ارزان است. پس شاید بتوانیم آخرین فایده فصلی غذا خوردن را کاهش هزینهها بدانیم.
رژیم غذایی مناسب فصل بهار چیست؟
رژیم غذایی مناسب فصل بهار یعنی سلام سبزیهای برگدار، گشنیز، تربچه، کاهو و کلم بروکلی! در فصل بهار بدن ما به طور طبیعی هوس خوردن غذاهای تازه، شیرینتر و سبزتر را دارد که بعد از زمستان سرد تجدید قوا کند. بهترین برنامه غذایی فصل بهار، شامل مصرف میوهها، سبزیجات، و گوشتهایی است که در این فصل در دسترس هستند.
در ادامه این مطلب از فیتامین درباره رژیم غذایی مناسب فصل بهار میگوییم و محصولاتی که در این فصل میرسند و بهتر است از آنها مصرف کنیم را معرفی خواهیم کرد.
میوههای بهاری
سیب، گریپ فروت، لیمو، پرتقال، زردآلو، انبه، آناناس، کیوی، توتفرنگی و گیلاس مخصوص فصل بهار است و در این زمان در بهترین و رسیدهترین وضعیت خود قرار دارند. این میوهها که سرشار از فیبر، آنتی اکسیدان، و ویتامینهای فراوان هستند نه تنها برای سلامتی مفید هستند بلکه بسیار خوشمزه و دلچسب هم هستند!
سبزیجات
کلم بروکلی، کلم سفید، گل کلم، کرفس، کنگر فرنگی، تره فرنگی، انواع فلفل دلمهها، نخود فرنگی، تربچه، اسفناج، کاهو، هویج فصلی، سیب زمینی و شلغم در این فصل از سال در بهترین حالت خود هستند، و بسیار عالی است که غذاها و سالاد رژیم خود را با این محصولات تهیه کنیم.
گوشت و ماهی
همچنین به پروتئین حیوانی توجه کنید، اگر از طرفداران غذاهای دریایی هستید، حتما ماهی را در رژیم خود داشته باشید. ماهیهایی که در فصل بهار بیشتر صید میشوند، مثل قزل آلا و کپور را بیشتر استفاده کنید. همچنین گوشت قرمز را هم در حد اعتدال مصرف کنید تا نیازهای بدن خود را برآورده کنید.
چه غذاهایی در بهار بخوریم تا سالم بمانیم؟
بهار زمان تجدید، تجدید قوا و شروعی تازه است. با گرم شدن هوا و طولانی شدن روزها، زمان مناسبی است که غذاهای تازه و فصلی را در رژیم غذایی خود وارد کنید. فصل بهار فصل رسیدن یک سری میوهها و سبزیجات خاص است؛ این میوه ها و غذاهای بهاری جدا از طعم خوبشان، سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان هستند که برای حفظ سلامتی اهمیت زیادی دارند.
نخود فرنگی
نخود فرنگی یکی از محصولات اصلی فصل بهار در کشور ماست که ویتامینها و مواد معدنی زیادی دارد. این محصول منبع عالی ویتامین K، ویتامین C و فولات است و فیبر زیادی هم دارد. شما میتوانید نخودفرنگی را به صورت خام یا پخته مصرف کنید و یا به سالاد، سوپ و خورشت خود اضافه کنید.
کنگر فرنگی
کنگر فرنگی یکی دیگر از سبزیجات غنی از مواد مغذی است که در بهار به وفور یافت میشود. کنگر منبع خوبی از فیبر، ویتامین C و آنتی اکسیدان است و میتوان آن را برشته، کبابی یا بخار پز کرد و با سس خانگی برای یک پیش غذا یا غذای جانبی خوشمزه سرو کرد.
توتفرنگی
توت فرنگی میوه خوشمزه و شیرین فصل بهار است! این میوه، مملو از ویتامین C، فیبر و آنتی اکسیدان است و میتوانید از آن در انواع اسموتیها و سالادها استفاده کنید یا به تنهایی از طعمش لذت ببرید.
تربچه
تربچه یک سبزی ریشه ای ترد و تند است که در فصل بهار به وفور وجود دارد. تربچهها کالری کمی دارند و منبع خوبی از ویتامین C و فیبر هستند. تربچه را میتوان برش داد و به سالاد، ساندویچ اضافه کرد یا به عنوان میان وعده همراه با سس غوطه ور میل کرد.
نعناع
نعناع احتمالا فراوان ترین سبزی فصل بهار است. نعنا حاوی آنتی اکسیدانی به نام رزمارینیک اسید است که میتواند علائم آلرژی فصلی را تسکین دهد و همچنین میتواند ناراحتی معده را تسکین دهد.
از آنجایی که نعناع گیاهی ظریف است پس بهتر است آن را نپزید. میتوانید برگ نعنا را به چای یا آب خود اضافه کنید یا خرد شده آن را در سالاد بریزید.
هویج
همه ما با این سبزی آشنا هستیم، اما هویج محلی مخصوص بهار بسیار خوشمزه و سالم است. این سبزی بهاری سرشار از ویتامین A و سایر آنتی اکسیدانهاست که برای حفظ سلامت مو، پوست و ناخنها عالی است.
چای زنجبیلی
اولین سبزیجاتی که برای برداشت بهاره آماده میشوند، سبزیجات ریشه دار مانند زنجبیل و زردچوبه هستند. خیلی راحت میتوانید پودر زنجبیل (یا یک تکه خودش را) در چای بیندازید و با این کار سیستم ایمنی خود را تقویت کنید.
چه غذاهایی را نباید در فصل بهار بخوریم؟
حالا نوبت به موارد ممنوعه در رژیم غذایی مناسب فصل بهار میرسد. بهار در کشور عزیزمان ایران، یک فصل خنک، مرطوب، ابری و حساسیت زا است. بنابراین، غذاهایی که انتخاب میکنید باید با این ویژگیهای فصل سازگار باشند. مثلا غذاهای سرد، سنگین، چرب، پرکالری و دیر هضم برای این فصل مناسب نیستند.
در این فصل بهتر است وعدههای غذایی کوچکتر میل کنید؛ این کار به بدن اجازه میدهد تا راحتتر غذا را هضم کند و درگیر گوارش وعدههای غذایی سنگین و حجیم سنگینتر نشود. همچنین، برای اینکه کبد اذیت نشود، سعی کنید مصرف کافئین و الکل را در فصل بهار به حداقل برسانید.
سخن پایانی
هر فصلی ویژگیهای مخصوصی دارد و محصولات هر فصل هم متناسب با همان ویژگیها است. بهتر است در هر فصل از محصولات ارگانیک همان زمان استفاده کنیم. در این مطلب درباره رژیم غذایی مناسب فصل بهار گفتیم و بایدها و نبایدهای غذایی این ایام را معرفی کردیم.
منابع: fitonapp – elizabethrider
دیدگاهتان را بنویسید