گرانولا چیست؟ چطور درست میشود و چه تاثیری در بدنسازی و تناسب اندام دارد؟ حتما شما هم اسم گرانولا را شنیدهاید! گرانولا یک صبحانه کلاسیک آمریکایی است که از ۱۰۰ سال پیش تا کنون، پای ثابت صبحانههای مردم آمریکا بوده! در این مطلب از فیتامین ابتدا میگوییم که گرانولا چیست و چه فوایدی دارد و سپس طرز تهیهی آن را آموزش میدهیم.
گرانولا چیست؟ جدول ارزش غذایی گرانولا
گرانولا یک خوراکی خوشمزه آمریکایی است که از قدیم در وعده صبحانه میل میشده است. این صبحانه مقوی از جودوسر، آجیل، عسل، میوه خشک، شیرین کنندههای طبیعی (و گاهی چند خوراکی دیگر) تشکیل میشود. گرانولا بسیار سالم و پرطرفدار است. اغلب افراد گرانولا را معمولاً تا زمانی که ترد و قهوهای طلایی شود، برشته میکنند. گاهی اوقات هم برخی افراد (مخصوصا ورزشکاران) روی آن شیر میریزند تا مثل اوت میل شود و سپس آن را میل میکنند.
ریشه و تاریخچهی گرانولا چیست؟ کلمه گرانولا توسط سازنده معروف غلات، آقای جان هاروی کلوگ، پزشک و متخصص تغذیه، ابداع شد. اما گرانولای امروزی با چیزی که آقای دکتر کلوگ ابداع کردهبود، تفاوت دارد و کاملا برای هر شخصی هم میتواند شخصی سازی شود (به شیوه دلخواه افراد تهیه شود).
جدول ارزش غذایی گرانولا
گرانولا پر کالری و سرشار از پروتئین، فیبر و ریزمغذیها است. مواد مغذی گرانولا چیست؟ این خوراکی شامل مواد مغذی مختلفی مثل آهن، منیزیم، روی، مس، سلنیوم، ویتامینهای B و ویتامین E میشود.
اطلاعات تغذیهای زیر توسط USDA (وزارت کشاورزی ایالات متحده) برای حدودا ۱ فنجان (۲۹ گرم) گرانولای ساده ارائه شدهاست:
کالری | ۱۴۰ |
چربی | ۹ گرم |
پروتئین | ۳ گرم |
کربوهیدرات | ۱۴ گرم |
قند | ۴ گرم |
فیبر | ۳ گرم |
سدیم | ۸۵ میلی گرم |
چرا گرانولا پروتئین بالایی دارد؟
همه انواع گرانولا لزوما پروتئین بالایی ندارند. اگرچه اغلب برندهای گرانولا، حاوی مقدار پروتئین خوبی هستند. مقدار پروتئین گرانولا به مواد و طرز تهیه آن بستگی دارد. اما گرانولای شما سرشار از پروتئین میشود اگر:
- از پروتئین در ترکیب اصلی گرانولا استفاده کنید: آیتم اصلی گرانولا معمولاً جو دوسر است که مقدار پروتئین خوبی دارد. هرچه جودوسر بیشتری استفاده کنید، پروتئین بیشتری هم دریافت خواهید کرد.
- گرانولا را با شیر مخلوط کنید: خیلی عادی است که در کاسه گرانولای خود، شیر هم بریزید تا مثل اوتمیل شود و اتفاقا خوشمزهتر هم میشود. در این صورت شما از پروتئین شیر هم بهرهمند خواهید شد.
- مواد پر پروتئینی به گرانولای خود اضافه کنید: یک سری آجیلها هستند که پروتئین بیشتری دارند و اگر در گرانولا بریزید، مقدار پروتئینش بیشتر میشود، مثل بادام زمینی، گردو، دانه چیا، سویا و… .
فواید گرانولا در بدنسازی برای لاغری و عضله سازی
گرانولا برای همه خوب است؛ چراکه یک خوراکی بسیار سالم است. اما این خوراکی به خصوص برای ورزشکاران مفید است، آن هم به دلیل محتوای غذایی بسیار باارزشی که دارد. اگر نمیدانید فواید مختلف گرانولا چیست، این بخش را با دقت بیشتری بخوانید!
پرکالری و تامین کننده انرژی لازم برای ورزشکاران
گرانولا کالری متراکم دارد، به این معنا که در مقدار کم آن، کالری قابل توجهی وجود دارد. اکثر ورزشکاران و بدنسازان، به خصوص آنها که در دوره حجم و عضله سازی هستند به کالری بالایی نیاز دارند.
دارای کربوهیدرات پیچیده
گرانولا کربوهیدراتهای پیچیده دارد (که در جو دوسر و سایر غلات وجود دارد). این نوع کربوهیدارت به آرامی هضم میشود و انرژی آزاد میکند. این موضوع به ورزشکاران کمک میکند تا انرژی خود را در طول تمرینات طولانی حفظ کنند.
حاوی پروتئین
حتما میدانید که پروتئین چقدر برای رشد و ریکاوری عضله ضروری است! خبر خوب اینکه آجیل، دانهها و گاهی شیر و پودرهای پروتئین اضافه شده به گرانولا مقدار پروتئین آن را بالا میبرند و آن را تبدیل به یک صبحانه ویژه برای ورزشکاران میکند.
حاوی چربیهای سالم
مغزها و دانههای موجود در گرانولا چربیهای سالمی دارند که هم برای تامین انرژی در طولانی مدت و هم برای جذب ویتامینهای محلول در چربی ضروری است. اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ موجود در آجیل گرانولا به کاهش التهابهای داخلی کمک میکنند که یک ورزشکار برای ریکاوری پس از تمرین بسیار به آن نیاز دارد.
فیبر فراوان
فیبرِ جو دوسر و سایر غلات گرانولا، برای سلامت دستگاه گوارش بسیار مفید است؛ به خصوص ورزشکارانی که در دوره حجم هستند و غذای زیادی میل میکنند، باید بیشتر به فکر سلامت دستگاه گوارش خود باشند.
اما فایده فیبر فقط برای دستگاه گوارش نیست، بلکه فیبر، ورزشکار را سیر نگه میدارد و از پرخوری یا احساس گرسنگی او پیشگیری میکند.
ریزمغذیهای فراوان
موادی مانند آجیل و دانهها در گرانولا، حاوی ویتامینها و مواد معدنی مختلفی مانند آهن، منیزیم، روی و ویتامینهای B است. این مواد مغذی برای تولید انرژی، جلوگیری از گرفتگی عضلات، عملکرد بهتر عضلات در تمرین و سلامتی کلی ورزشکار بسیار مهم هستند.
آیا خوردن هر روز گرانولا خوب است؟
بله، اشکالی ندارد که هر روز گرانولا بخورید اما به شرطی که در مقدار کم آن را میل کنید. گرانولا را هم مثل بقیه غذاها، باید به صورت متعادل بخورید، اگر بیش از حد آن را مصرف کنید، دستگاه گوارش شما را اذیت میکند.
گرانولا (بسته به برندی که تهیه میکنید) ممکن است حاوی مقدار قند، چربی اشباع و کالری خیلی زیادی باشد و مصرف هرروز آن از حالت رژیمی و سلامتی خارج شود.
طرز تهیه گرانولابار رژیمی
روش تهیه گرانولا بار چیست؟ تهیه گرانولابار ساده است و در بسیاری از مراکز وجود دارد. اگر هم بخواهید شکل رژیمی آن را تهیه کنید، در همین قسمت دو نمونه گرانولا بار یا همان پروتئینبار رژیمی را آموزش میدهیم.
گرانولای اول
مواد لازم
- جودوسر: دو فنجان
- مغزهای خرد شده (مانند بادام، گردو یا فندق): نصف فنجان
- دانهها (مانند دانه کدو، دانه چیا یا دانه آفتابگردان): یک چهارم فنجان
- خشکبار خرد شده (مانند کشمش، برگه زردآلو یا خرمای بدون هسته): یک چهارم فنجان
- عسل یا شیره دلخواه: یک قاشق
- دارچین: نوک یک قاشق چای خوری
- نمک: نوک قاشق چایخوری
طرز تهیه
- در یک کاسه بزرگ، جو دوسر پرک، مغزهای خرد شده، دانهها، خشکبار، دارچین و نمک را با هم مخلوط کنید.
- حالا همه مواد دیگر را باهم مخلوط کنید و خوب هم بزنید تا تمام مواد با هم ترکیب شوند.
- در این مرحله سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید و مخلوط گرانولا را به صورت یک دست در آن پهن کنید. با پشت قاشق یا کف دست خود مواد را فشار دهید تا خوب فشرده شوند.
- سینی را در فر قرار دهید و به مدت ۲۰-۲۵ دقیقه اجازه دهید تا گرانولابارها طلایی رنگ و کمی ترد شوند. سپس گرانولا را از فر خارج کنید و اجازه دهید کاملاً خنک شوند.
- گرانولای شما حاضر است. نوش جان!
گرانولای دوم
مواد لازم
- جو دوسر پرک: دو فنجان
- عسل: دو قاشق غذاخوری
- کره آجیلی (مثل کره بادام زمینی، کره گردو یا کرههای دلخواه دیگر): یک سوم فنجان
- عصاره وانیل: یک قاشق چایخوری
- نمک: نوک قاشق چای خوری
- مغزها و دانهها به صورت دلخواه (گردو، بادام، تخمه آفتابگردان، تخمه کدو، کشمش، چیپس شکلات و غیره): یک فنجان
طرز تهیه
- دقیقا مثل گرانولای اول، همه مواد را کم کم باهم مخلوط کنید و روی کاغذ روغنی فر پهن کنید.
- سپس داخل فری که از قبل گرم کردهاید بگذارید تا ۲۵ الی ۳۰ دقیقه با دمای ۱۷۵ فارنهایت برشته شود.
- در مرحله آخر گرانولا را از فر بیرون آورید و پس از اینکه خنک شد، با چاقو نواری ببرید و در جای تمیزی نگه داری کنید.
سخن پایانی
گرانولا چیست و چه فایدهای برای لاغری و بدنسازی دارد؟ گرانولا یک نوع غذای سالم، پرکالری و مغذی است که معمولا در وعده صبحانه خورده میشود. این غذا به علت پروتئین و کربوهیدرات بالایش برای ورزشکاران یک گزینه مناسب به حساب میآید. در این مطلب درباره تمام فواید گرانولا گفتیم و طرز تهیهی آن را نیز آموزش دادیم.
من از سن 12 سالگي روزي يك وعده گرانولا ميخورم و خوشبختانه باعث شده تو زندگيم تاثير بسزايي بزاره هم ذهني هم جسمي هم جنسي الان بيست و هفت سالمه سه ساله ازدواج كردم و همسرم هم ميخوره از اينا اون هم به شدتتتتتتت راضيه