آیا از فواید و خواص زردک یا همان هویج زرد خبر دارید؟ هویج زرد که با نام زردک یا هویج ایرانی نیز شناخته شدهاست، یکی از اعضای خانواده هویجها است؛ با این تفاوت که این نوع هویج نسبت به انواع دیگر شیرینتر بوده و طعمی بین مزه سیبزمینی و هویج دارد!
زردک، برخلاف اقوام دیگرش یعنی هویج نارنجی، کمتر شناخته شده، ولی بدون شک این ریشه گیاهی دارای خواص بسیار زیادی است. در ادامه انواع خواص زردک را خواهیم گفت که شما را شگفتزده میکند. این ریشه گیاهی را میتوانید بهصورت آبپز، پخته یا خام میل کنید.
هویج زرد برای چه چیزهایی مفید است؟
شاید در ابتدا ظاهر این نوع هویج بهنظرتان کمی رنگپریده و بیخاصیت بیاید؛ اما شک نکنید که با دانستن خواص هویج زرد، آن را در لیست سبزیجات محبوبتان قرار خواهید داد. در این قسمت مهمترین خواص زردک را معرفی خواهیم کرد.
۱. موثر در لاغری و کاهش وزن
زردک میتواند به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی کالری نقصان، به کاهش وزن شما کمک کند. از آنجا که کالری کمی دارد و سرشار از فیبر است، شما را تا مدت زیادی سیر نگه میدارد و دریافت کالریتان پایین میآید. محتوای فیبر موجود در زردک همچنین به هضم غذا کمک خواهد کرد، سطح قند خون را تنظیم میکند و جلوی پرخوری را میگیرد.
علاوه بر این، زردک حاوی ویتامینها و مواد معدنی ضروری از جمله ویتامین A، پتاسیم و آنتیاکسیدانها است که به صورت کلی برای سلامتی مفید است و متابولیسمتان را افزایش دهد.
۲. خواص زردک برای بدنسازی و عضله سازی
هویج زرد برای ورزشکاران و بدنسازان هم انتخاب خوبی است. اولا، زردک یک منبع غنی از مواد مغذی ضروری مانند ویتامینهای A و C است که باعث تقویت سیستم ایمنی و سلامت بدن میشود. همچنین حاوی فیبر فراوان است که به گوارش بهتر و جذب بیشتر مواد مغذی کمک میکند و دریافت پروتئینها، کربوهیدراتها و چربیهای لازم برای رشد عضلات را تسهیل خواهد کرد. اما فایده دیگر زردک برای ورزشکاران، کم کالری بودن آن است که باعث میشود تا ورزشکار در عین دریافت این همه مواد مغذی، همچنان کالری دریافتی خود را مدیریت و کنترل کند.
بتاکاروتن موجود در هویج به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل میکند، استرس اکسیداتیو و التهاب را پس از تمرین کاهش میدهد، به ریکاوری عضلات کمک میکند و خطر آسیب دیدگی عضلانی را کمتر خواهد کرد. محتوای پتاسیمی هویج زرد به حفظ تعادل الکترولیتها کمک میکند و گرفتگی عضلانی بعد از تمرین را کاهش میدهد.
۳. موثر در سلامت مردان
به غیر از خواص هویج زرد برای سلامتی، زردک به طور ویژه میتواند برای آقایان هم مفید باشد. از آنجا که هویج زرد سرشار از آنتی اکسیدان، ویتامین E و بتاکاروتن است، به تولید اسپرمهای سالم کمک میکند. مواد مغذی موجود در هویج به افزایش تعداد اسپرم و همچنین حفظ سلامت اسپرم در مردان کمک میکند. همچنین هویج زرد در درمان اختلال نعوظ و سالم نگه داشتن غده پروستات موثر است.
همانطور که بالاتر هم گفتیم زردک سرشار از آنتی اکسیدانهایی مانند بتاکاروتن است؛ این آنتی اکسیدان خطر ابتلا به بیماریهای مزمن، از جمله بیماریهای قلبی و برخی سرطانها را در مردان کاهش داده و سلامتیشان را تضمین میکند.
۴. افزایش سلامت زنان
هویج فواید بیشماری برای سلامت زنان دارد. زردک منبعی غنی از بتاکاروتن هستند، یک آنتی اکسیدان قوی که میتواند به کاهش خطر بیماریهای مزمن، از جمله برخی سرطانها و بیماری های قلبی، که بیماریهای مهم و خطرناکی برای زنان به حسای میآیند، کمک کند. فایده مهم هویج زرد برای سلامتی زنان، ایجاد تعادل هورمونی است و تولید استروژن را در بدنتان متعادل خواهد کرد.
هویج زرد حاوی ویتامینها و مواد معدنی ضروری مانند ویتامین A، ویتامین C و پتاسیم است که به سلامت کلی بدن کمک میکند. ویتامین A به ویژه برای زنان بسیار مهم است؛ چراکه باعث سلامت پوست، بینایی و سلامت باروری میشود.
خواص آنتی اکسیدانی زردک به طور بالقوه علائم دردناک پیش از قاعدگی و پساقاعدگی (یائسگی) را کاهش دهد. علاوه بر این، مواد مغذی موجود در هویج به استخوانهای قوی و سیستم ایمنی قوی کمک میکند که برای سلامت بلندمدت زنان ضروری است.
۵. خواص زردک در طب سنتی
هویج زرد از گذشتههای دور در سیستم طب سنتی برای فواید مختلف سلامتی مورد استفاده قرار گرفته است. مثلا به دلیل محتوای بالای بتاکاروتن که میتواند در بدن به ویتامین A تبدیل شود، بسیار ارزشمند هستند. این امر هویج زرد را به یک داروی پرفایده برای بهبود بینایی و درمان شب کوری، یک بیماری رایج قدیمی، تبدیل کرده بود؛ هرچند که در آن زمان، دلیل دقیقش را نمیدانستند!
هویج همچنین برای سلامت پوست مفید است و اعتقاد بر این بوده که مصرف آن باعث سلامت و شادابی پوست میشود. همچنین گذشتگان ما به خوبی میدانستند که هویج زرد فیبر زیادی دارد و مشکلاتی مثل یبوست را برطرف میکند، بنابراین آن را برای افرادی که در اجابت مزاج مشکل داشتند تجویز میکردند!
۶. کاهش کلسترول خون
هویج زردک دارای فیبر حلّال و غیرحلّال بوده که باعث پایینآوردن کلسترول خون و کاهش احتمال ابتلا به بیماری دیابت خواهد شد. میتوانید زردک را جایگزین هویج نارنجی برای پخت شیرینپلو (هویجپلو) یا درستکردن سالاد کنید و به این ترتیب از خواص زردک بهرهمند شوید.
۷. افزایش سلامت لثه
با مصرف زردک، سلامت لثههایتان را نیز تضمین خواهید کرد؛ بهطور تقریبی، یک دوم فنجان زردک پختهشده حاوی ۴۵ میکروگرم فولیک اسید است که حدودا ۱۱ درصد نیاز روزانه شما را تأمین خواهد کرد. این یعنی کافی است که دو عدد زردک را خُرد کرده و همراه با سیر، پیاز و گوجهفرنگی، یک سوپ مرغ و سبزیجات خوشمزه درست کنید تا تمام نیاز بدنتان به فولیک اسید را برطرف سازید.
۸. افزایش اکسیژن رسانی به سلولها
هویج زردک سرشار از پتاسیم است که باعث گشاد شدنِ رگهای خونی و افزایش اکسیژنرسانی به سلولها و عضلات خواهد شد. در کنار این قضیه زردک باعث دفع مواد سمی و مضر از بدن شده و ریکاوریتان را سرعت خواهد بخشید.
۹. تقویت سیستم ایمنی بدن
یکی از خواص زردک، تقویت سیستم ایمنی بدن است و اگر میخواهید در برابر سرماخوردگیهای فصل زمستان مصون باشید، حتماً از این نوع هویج استفاده کنید. زردک منبع غنی از آنتیاکسیدان و ترکیبات ارگانیک است که بدنتان را در برابر بیماریها حفاظت خواهد کرد. همچنین زردک منبع ویتامین C و E است که رادیکالهای آزاد که منشأ بروز بیماریهایی نظیر سرطان هستند را از بین میبرد.
- نکته مهم: دقت کنید که فصل برداشت این سبزی معجزهآسا، فقط سه ماه زمستان است و برای مصرف آن فرصت زیادی در اختیار ندارید. اگر معده ضعیفی دارید، به علت زمانبر بودن هضم این نوع هویج بهصورت خام، بهتر است قبل از مصرف، آن را خوب پخته و سپس نوش جان کنید.
سخن پایانی
زردک نوعی هویج است و فواید زیادی برای سلامتی و تناسب اندام دارد. در این مطلب انواع خواص زردک را معرفی کردیم. پیشنهاد میکنیم این هویج پرخاصیت را در سبد خرید و برنامه غذایی خود قرار دهید.
منابع: thehealthsite – hindustantimes
من بعد اینکه قرص زردک را میخورم یک ساعت بعد کلیه ام درد میگیره دلیلش چیست
هر کی زردک میخواد بیاد اطراف یزد اینجا تادلتون بخواد هست
من امروز گرفتم آب شو گرفتم خیلی خوشمزه بود تنها چیزی که تو یزد پیدا میشه همین هست
سلام و بسیار ممنون ازمطالب مفیدتون مثل همیشه عالی. زردک در خراسان پیدا میشه هویج که شنیدم ذاتا ایرانی نیست و خاصیتش خیلی کمتر از زردک هست که ذائقه منطقه ایران هم هست. همه جا پیدا میشه فقط به فصلش شبیه هویجه فقط زرده کم رنک متمایل به سفید.
زردک را باچغندر های رسمی ،یا همان آشی.پخته کنی معرکه است