مکمل سینفرین یا عصاره گیاه نارنج و پرتقال تلخ در سالهای اخیر بهعنوان یک مکمل محبوب شناخته شده است. خیلیها معتقدند که این مکمل در کاهش وزن و بهبود عملکرد ورزشی نقش زیادی دارد. در این مطلب از فیتامین، ویژگیها، مزایا، نحوه مصرف و عوارض جانبی مکمل سینفرین را بررسی میکنیم تا شما با دید باز و آگاهانه درباره مصرف آن تصمیم بگیرید.
مکمل سینفرین چیست؟
سینفرین (Synephrine) یک ترکیب طبیعی است که در درخت نارنج و پرتقال وجود دارد. از نظر شیمیایی، سینفرین در گروه آلکالوئیدها طبقهبندی میشود و به عنوان یک عامل سمپاتومیمتیک عمل میکند؛ به این معنا که میتواند سیستم عصبی سمپاتیک را تحریک کند. این تحریک میتواند منجر به افزایش فشار خون، بالا رفتن ضربان قلب و تنگ شدن رگهای خونی شود.
اما مکمل سینفرین، حاوی سینفرین است و معمولاً از نارنج استخراج میشود. این مکمل بیشتر با هدف کاهش وزن، چربیسوزی، کاهش اشتها و افزایش سطح انرژی عرضه میشود و از آنجا که یک محرک است، مصرف آن باید با احتیاط صورت گیرد.
سینفرین چه تاثیری در چربی سوزی دارد؟
مصرف مکمل سینفرین به نوبه خود منجر به افزایش گرمازایی بدن میشود، اتفاقی که مورد علاقه فروشندگان محصولات لاغری است. افزایش گرمازایی به این معنی است که دمای بدن کمی افزایش پیدا میکند و انرژی لازم برای این افزایش دما، از تجزیه چربی در سلولهای چربی دریافت میشود.
بنابراین، حداقل در تئوری، مکمل سینفرین میتواند کمک کمی برای لاغری باشد. اما در واقعیت اینطور نیست. تحریک سیستم عصبی سمپاتیک میتواند باعث افزایش فشار خون، افزایش ضربان قلب، بیخوابی و اضطراب شود.
نتایج مطالعات و کارآزماییهای بالینی نشان میدهند مصرف مکمل سینفرین تأثیر قابل توجهی بر کاهش وزن یا تغییر ترکیب بدن ندارد، هرچند افزایش خفیفی در اکسیداسیون چربی (چربیسوزی) هنگام ورزش مشاهده شده است. دقت کنید که همین اثر هم آنقدر اندک است که احتمالاً منجر به کاهش وزن چشمگیری نمیشود.
خواص و فواید مکمل سینفرین
سینفرین اغلب به عنوان مکملی معرفی میشود که میتواند به سوزاندن چربیهای «مقاوم» (مانند چربی شکم) کمک کند، اما این اثر معمولاً خفیف است و زمانی بهترین نتیجه را میدهد که با ورزش و رژیم همراه شود. در ادامه چند مورد دیگر از خواص این مکمل را نام می بریم.
کاهش اشتها
سینفرین به عنوان یک محرک، میتواند در بعضی افراد باعث سرکوب اشتها شود. سینفرین با کند کردن حرکت غذا در دستگاه گوارش و تأثیر بر مسیرهای سیستم عصبی مرکزی که در کنترل گرسنگی و تعادل انرژی نقش دارند، به کاهش اشتها کمک میکند؛ اما این اتفاق برای همه نمیافتد و ممکن پاسخ بدن شما به سینفرین، اصلا کاهش اشتها نباشد.
بهترین اقدام برای چربی سوزی بیشتر داشتن یک برنامه غذایی ورزشی مناسب است. میتوانید برنامه غذایی ورزشی مناسب خود را از کارشناسان فیتامین بگیرید.
بهبود عملکرد ورزشی
برخی ورزشکاران از مکملهای سینفرین برای افزایش انرژی و بالابردن سوخت و ساز بدن هنگام ورزش استفاده میکنند، هرچند شواهد کافی برای بهبود عملکرد ورزشی وجود ندارد و چند مطالعهای که انجام شده نتایج متناقضی را نشان دادهاند.
افزایش متابولیسم بدن
خیلی از کارخانهها و تولیدکنندگان مکمل سینفرین ادعا میکنند که مصرف این مکمل باعث افزایش نرخ متابولیسم و کالری سوزی میشود، به خصوص اگر با کافئین استفاده شود. اما مطالعات تاثیر قابل توجه و بلند مدتی را نشان نمیدهند. مثلا یک تحقیق نشان داد که یک دوز سینفرین میتواند نرخ سوخت و ساز بدن در حالت استراحت را طی ۷۵ دقیقه حدود ۶۵ کالری افزایش دهد که مقدار چشمگیری نیست!
با این وجود مکمل سینفرین به طور گسترده در صنعت لاغری تبلیغ میشود و به این کاربرد شناخته میشود؛ دلیلش هم ساده است: هرچیزی که حتی بسیار اندک به کاهش وزن کمک کند، خیلی زود تبدیل به یک کالای پولساز در صنعت تناسب اندام میشود!
نحوه مصرف مکمل سینفرین
اگر میخواهید سینفرین را مصرف کنید، لازم است با پزشک خود مشورت کنید؛ به خصوص اگر یک بیماری قلبی یا عصبی دارید.
همچنین در آغاز کار، مصرف این مکمل را با دوز پایین شروع کنید تا بتوانید واکنش بدن را به خوبی بررسی کنید؛ این مکمل را با دیگر مکمل های چربی سوز (مثل کافئین) مصرف نکنید، چراکه ترکیب چند محرک میتواند خطر عوارض جانبی را افزایش دهد.
- برای کاهش وزن: دوز توصیه شده بین ۱۰ تا ۲۰ میلی گرم است؛ حداکثر سه بار در روز.
- برای ورزشکاران: ۵۰ میلی گرم اما فقط یک بار در روز.
تفاوت سینفرین با دیگر چربی سوزها چیست؟
اکثر مکملهای چربی سوز با تحریک سیستم عصبی، سعی در بالا بردن سوخت و ساز بدن و در نتیجه مصرف انرژی بیشتر دارند؛ هرچند که ممکن است مقداری مکانیسم اثر هر مکمل با دیگری متفاوت باشد.
به طور مثال، کافئین که بهطور گسترده سیستم عصبی مرکزی را تحریک میکند اما سینفرین برخلاف آن بهطور خاص گیرندههای بتا-۳ آدرنرژیک را هدف قرار میدهد و بهطور مستقیم موجب تجزیه و اکسیداسیون چربی میشود.
همچنین بعضی تحقیقات نشان داده که سینفرین میتواند به سوزاندن چربی در نواحیای که معمولاً در برابر کاهش چربی مقاوم هستند، کمک کند. این کار از طریق مسدود کردن گیرندههای آلفا انجام میشود؛ قابلیتی که اکثر چربیسوزهای دیگر فاقد آن هستند.
عوارض جانبی و احتیاطهای مصرف
سینفرین یک محرک عصبی است؛ بنابراین مصرف آن حتما باید با احتیاط انجام شود و اگر در دوز بالا مصرف کنید ممکن است عوارض جانبی شدیدی هم ایجاد کند!
سینفرین میتواند موجب افزایش فشار خون و ضربان قلب شود. در همه تحقیقات مواردی از بروز مشکلات جدی قلبی عروقی گزارش شده است؛ از جمله: فشار خون بالا، اختلال در تپش قلب (آریتمی)، حمله قلبی، سکته مغزی، درد قفسه سینه و غش. همچنین تاثیر جدی بر سیستم عصبی دارد؛ برخی مصرف کنندگان پس از مصرف مکملهای حاوی سینفرین دچار سردرد، سرگیجه، تپش قلب و اضطراب شدهاند.
این خطرات بهویژه زمانی بیشتر میشوند که مکمل سینفرین همراه با سایر محرکها مثل کافئین مصرف شود یا در دوز بالا استفاده شود.
خطرناک برای گروههای حساس
افراد مبتلا به بیماریهای قلبیعروقی، فشار خون بالا، کسانی که داروهای خاص مصرف میکنند، زنان باردار یا شیرده، کودکان و نوجوانان در معرض خطر بالاتری قرار دارند و باید از مصرف مکملهای سینفرین خودداری کنند.
تداخل دارویی
نکتهای که همیشه باید حین مصرف هر مکملی به خاطر داشته باشید، احتمال تداخل دارویی است. سینفرین ممکن است با داروهای مختلف، بهویژه داروهای کبدی، تداخل داشته باشد. این تداخل میتواند اثربخشی داروها را تغییر دهد یا عوارض جانبی آنها را افزایش دهد.
سخن پایانی
مکمل سینفرین برای لاغری معروف و شناخته شده است اما در حقیقت اثر اندکی روی کاهش وزن دارد. در این مطلب از فیتامین درباره مکانیسم اثر این مکمل، فواید سینفرین و عوارض جانبی آن به طور کامل صحبت کردیم و به شما توضیح دادیم که چقدر رعایت احتیاط در مصرف مکمل سینفرین مهم است. اگر بازهم سوالی دارید در قسمت کامنتها بنویسید.
سوالات متداول (FAQ)
آیا سینفرین واقعاً باعث لاغری میشود؟
سینفرین میتواند با افزایش متابولیسم و کمک به چربیسوزی، به کاهش وزن کمک کند، اما اثر آن معمولاً اندک است و بهترین نتیجه زمانی حاصل میشود که با ورزش و رژیم همراه باشد.
مصرف آن همراه با قهوه یا کافئین مشکلی ایجاد میکند؟
مصرف همزمان سینفرین با کافئین یا قهوه میتواند اثر چربیسوزی را افزایش دهد، اما ممکن است عوارضی مثل افزایش ضربان قلب، بیقراری یا فشار خون را هم بیشتر کند.
آیا سینفرین برای خانمها بیخطر است؟
برای خانمهای سالم با دوز کنترلشده، مصرف سینفرین معمولاً بیخطر است، اما مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی یا در افراد با مشکلات قلبی و فشار خون توصیه نمیشود.